top of page

Gråd er din naturlige ventil!


Måske kender du det, at gråden presser sig på bag øjnene, kæben og halsen strammer, fordi du bider tænderne sammen og anstrenger dig for ikke at græde. Mærker du også den korte vejrtrækning, du har, fordi luften ikke kan komme forbi solar plexus, hvor du spænder for at holde følelserne inde?


Sådan havde jeg det her forleden. Ikke af nogen særlig grund. Det var der bare. Et par timer gik jeg og prøvede at regne ud, hvorfor jeg dog havde det sådan og lavede praktiske ting for at få tankerne på afstand! Men der kom ingen logiske forklaringer på det, og presset fra følelserne voksede bare, jo mere jeg tænkte, da jeg uden forklaringen kom til at føle mig forkert, åndsvag, sart, for følsom osv.


Da jeg endelig besluttede mig for bare at sætte mig ned og tude, kom svarene.

Det var dejligt at åbne ventilen og igen få plads i kroppen til åndedrættet. At give slip på kampen og overgive dig til gråden kan virkelig vise sig at være din styrke.


Hvis du forestiller dig en radiator, som begynder at larme lidt og hvor varmen ikke rigtigt kommer igennem, så den ikke kan varme rummet op, så er det det samme der sker, når du holder følelserne nede. Det blokerer din energi i kroppen, så du ikke helt kan yde det samme.

På radiatoren sidder der en ventil, og engang imellem skal der skrues og åbnes for den ventil, så det luft der fylder i radiatoren kan komme ud. Gråden er den ventil hos os!Tillader du dig selv at græde?


Du tænker måske, at der ikke er nogen grund til at græde! Men det er der!


Gråd er en udledning af følelser! Du er bare ikke altid bevidst om, hvad der udløser den! Men den fungerer altid som en ventil for noget, der er for svært at blive ved med at holde inde. Tænk lige på al den energi, det kræver at undertrykke noget.


Det er ikke farligt at græde! Det kan til gengæld give dig mange problemer både fysisk og psykisk at holde det inde.


Jeg har tit oplevet klienter, som enten græder, eller kæmper for at holde tårerne tilbage. Nogen er gode til at stoppe sig selv hurtig, hvis de græder, andre giver bare los og hulker igennem.


Intet er mere rigtigt end andet, men afhænger af gamle mønstre, hvad der har været deres forsvarsmekanisme, vane eller hvad der føles trygt. Hvis man hele sin opvækst har fået at vide:


”Det er da ikke noget at græde over”

”Hold nu op med at være så sart”

osv.


Så er der ikke noget at sige til, at man forsøger at holde det inde for ikke at blive mødt med fordømmelse og afvisning. De mennesker i vores opvækst, der sagde sådan, er ikke onde. De har muligvis bare svært ved at rumme andres følelser, fordi de ikke har lært at rumme deres egne.


Har du selv modstand på, når andre græder, og kunne finde på at sige eller tænke nogle af de ting? Måske er det fordi, du ikke tillader dig selv at vise sårbarhed? Eller fordi du har fået disse overbevisninger med hjemmefra. Men øv dig på, at åbne op for ventilen en gang imellem, det kan blot være når du er alene bag lukkede døre, hvis det føles trygt. Der er ikke nogen regler for, at man skal gå offentligt med sine følelser og gråd, for at være god.


Der kan være flere gode grunde til at holde igen! Jeg er selv en stortuder, når det kommer over mig, men jeg har tidligere følt mig svag og skamfuld over det, fordi jeg ikke har kunne styre det og har grædt i situationer og på steder, hvor andre ville beherske sig.


Jeg kunne finde på at sige:

“Åh, nu tuder jeg igen. Det er så pinligt, at jeg ikke kan styre det”!


- handler om kontrol og skam over at vise sårbarhed og svaghedstegn. Så skal der kigges på, hvor den overbevisning stammer fra, at det er svaghed at græde. Hvad var konsekvensen, ved at græde? Er den konsekvens reel i dag?


I nogle situationer har jeg forsøgte at undertrykke den naturlige trang:

“Jeg er bange for, ikke at kunne stoppe igen, og for hvad der ellers kommer op til overfladen, hvis jeg lader gråden få plads”!- der er en frygt for, ikke at kunne håndtere de følelser, der måtte dukke op, at blive overvældet, gå i stykker.


Du går ikke i stykker, for det er ikke farligt at græde! Det er forløsende og sundt for dit mentale og fysiske helbred. Spændinger kan blive meget svære at slippe, hvis du har for vane at holde følelserne inde. Gråden letter, det afspænder kroppen, lindrer smerter og giver plads til nye gode ting, ting d


er giver dig glæde og styrke. At få de indestængte følelser og mønstre frem i lyset og bearbejdet betyder nemlig, at du ikke skal slæbe rundt på dem længere.


Hvis vi nu kigger på små børns adfærd, så er de så ligetil. Vi ved lige præcis, hvordan de har det, og hvad deres behov er, fordi de bare udtrykker det, de føler, når de føler det.


Hvis du nu også tillod dig at græde, eller i det mindste siger højt at du bliver ked af det, når du har brug for det, står du samtidig ved dig selv og er autentisk. Og når du er det, kan du langt nemmere mærke dig selv, dine følelser og takle dem. Andre omkring dig vil også vide, hvordan du har det, og måske kunne hjælpe dig!


Måske er det ikke kønt at græde, men det er effektivt og godt for din balance i krop, sind og ånd. Din frigjorte energi kan fokuseres på at være lige her og nu.


Kh. Hella Olivija


11 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page