Vaner - Er du på autopilot eller styrmand på dit eget skib?
Du er blevet ført bag lyset, hvis du går og tror, at du styrer dit eget liv!
Vi har masser af vaner, vi ikke engang opdager, at vi har? Vaner er tillærte handlinger, som udføres automatisk. Og der er en klar grund og fordel ved at have dem, hvis det da ikke er den dårlige af slagsen.
- Du står op om morgenen, tjekker mobilen, sætter kaffe over, vækker børnene, I spiser morgenmad og børster tænder.
Sådan kunne en række af vaner se ud. Du gør dem nok i samme rækkefølge hver morgen. Hvorfor? Fordi det sparer energi at have vaner, at du bare udfører tingene automatisk. Du behøver ikke tænke over det, eller planlægge det næste skridt. Du gør det simpelthen bare. Det er sindssygt smart og effektivt. Og sådan er mange ting i dit liv styret af vaner. Problemet er bare, når du automatisk gør ting, der er knap så gode for dig, og derfor må vi blive bevidste om vores handlinger, hvis vi vil slippe for dem. Prøv at lægge mærke til dine vaner, skriv dem evt. ned på et stykke papir. Udpeg dem, som du gerne vil have ændret.
Triggere
Tag rygning for eksempel. Er barnet født med et behov for nikotin og de andre vanedannende stoffer, der er i cigaretter? Nej vel! På et tidspunkt i en rygers liv, har der været en eller flere triggere, der har fået ham til at ryge og blive ved med at ryge, indtil det er blevet en usund vane. Og det er det med vaner. De har på et tidspunkt givet os noget, vi troede, vi havde brug for. Som DR. Phil siger: ”Vi gør ikke noget, uden at få noget ud af det!” Triggeren er det lille input, der giver dig det lille ekstra puf, der får dig til at gøre noget bestemt uden at overveje det og uden modstandskraft. Du er næsten som en robot!
Kender du det, at gå ned ad gaden og se skiltet udenfor bageren, der siger 3 donuts for 2’s pris? Faktisk var du bare på vej i netto efter mælk og aftensmad. Du havde ikke tænkt på donuts, før du så skiltet. Skiltet er en trigger, og pludselig står du inde i bagerforretningen og køber 3 donuts.
Men dit hjem er også fyldt med triggers. Slikskuffen fx Hvis du skal bryde med dårlige vaner, så må du indrette dine omgivelser, så der er gode triggers. Afskaf slikskuffen. Stil løbeskoene frem synligt! Hav et glas med skrællede gulerødder i køleskabet, lige til at nippe af.
Slå op med dine dårlige vaner
Du tror måske, at du helt selv bestemmer, hvad du gør og vil. Glem det! Noget kan du styre, men ville der findes rygere og alkoholikere, hvis det var så nemt? Det er jo nærmest en hel videnskab, hvordan supermarkeder skal indrettes for at friste og sælge mere, uden at vi som forbrugere er bevidste om det.
Opskriften på vanebrydning er simpel: Du tager en bevidst beslutning, så holder du fast i din beslutning og bliver ved med at gentage den, indtil den er blevet en ny vane.
Udførslen kræver noget helt andet. Viljestyrke! Der bliver en indre kamp i din krop og i dine tanker. Så forbered dig godt:
1. Når du vil i mål med at ændre dårlige vaner, så tag fat om en ting ad gangen. For mange kampe, for stort pres. Det er ligesom med historien om, hvordan man spiser en kæmpe okse. Man tager en bid ad gangen! Sæt dig et overkommeligt og konkret mål, del det evt. op i delmål. Husk, at det tager 30-60 dage at ændre en vane – så hold ud!
2. Der er ingen, der har sagt, at det skal være nemt, så de 30-60 dage er muligvis hårde. Måske falder du i. Hold tankerne positive. Du er hverken dum, svag eller en fiasko, hvis du falder i. For det er helt normalt at falde i, når du vil ændre på en indgroet vane, men du har ikke tabt, før du giver op – Så op på hesten igen!
3. Vores hjerner elsker belønning og synligt at kunne se fremskridt. Derfor er et redskab at lave en habitchain. Hver gang det er lykkedes dig at lade din dårlige vane være, eller gøre noget godt i stedet, sætter du et kryds på et stykke papir. Sæt krydsene i forlængelse af hinanden, så de hænger sammen og se kæden vokse og vokse. Fx Du har lyst til et stykke slik, du tager en gulerod i stedet for. Næste gang du får lyst til et stykke slik, kigger du på kæden og spørger dig selv, om du virkelig har lyst til at bryde kæden nu. Du kan selvfølgelig lave dit eget belønningssystem - Se din nye vane fylde mere og mere!
4. Dine største fristelser og triggere omgås bedst om morgenen og tidligt på dagen, hvor du har mest energi. Her er det nemmest at gå gennem netto og sige nej til chipsene ved indgangen, et bur med påskeslik lidt længere henne og sidst, men ikke mindst at undlade at lægge en pakke tyggegummi på båndet oppe ved kassen. På dette tidspunkt er det også nemmest at tvinge sig selv til at lægge telefonen fra sig, end når den skal belønne din trætte hjerne om eftermiddagen. Din viljestyrke bliver mere svækket i løbet af dagen, som din energi bliver brugt og jo flere fristelser, du har været udsat for – Så vælg dine kampe smart!
Du er menneske
Som mennesker er vi indrettet sådan, at vi tillærer os disse vaner, for at kunne være effektive og ikke bruge energi på at tage beslutninger om hver eneste lille detalje i hverdagen. Det er helt naturligt! Derfor er der ingen skam i at have vaner. Vi skal holde op med at se på dem som gode og dårlige, for de er bare, og de har alle givet mening i vores mærkelige og komplicerede system og mindset, dengang de blev til. Når det så går op for os, at det ikke er særligt hensigtsmæssigt med en bestemt vane længere, er det vores frie valg, som intelligente væsener, at gøre noget ved det. Vi kommer til at slås med biologien, men når vi forstår det, bliver det forhåbentligt nemmere at ændre den. Måske har vi overbevisninger, der fortæller os, at vi ikke kan, eller har gode argumenter for, hvorfor en bestemt vane er vigtig for os.
”Jamen, rygning afstresser mig!”, har I hørt den før?
”Om eftermiddagen er jeg altså gået helt sukkerkold, så dér har jeg brug for et skud energi med min cola!”, kender I den?
Det kan der også arbejdes med. Enten med hjælp fra en professionel, eller ved at være bevidst om, at det er det, du gør – Det er sikkert også gået hen og blevet en belejlig vane?
Vil du være autopilot eller styrmand?
